Brýle ke každým šatům

Už dávno se brýle staly módním doplňkem. Naštěstí jsou pryč časy, kdy se v očních optikách krčily tři druhy rámů, jeden horší než druhý a brýlatí lidé se cítili handicapovaní. Dnes si můžeme brýle vybrat z velkého množství stylů i materiálů. K dostání jsou rámy z plastů, titanu, zlata, ale stálicí zůstávají také kostní rámy či dřevo.

Ve svém základu jsou brýle korekcí, která lidem s vadou zraku umožňuje vidět ostře, ale s obyčejnými skly se dnes nosí i jako módní doplněk. Výplň brýlí patří sklu nebo plastu. Výhodou plastu je lehkost, nevýhodou větší citlivost na oděr. Klasikou je UV filtr, antireflexní vrstvu ocení především řidiči, sportovci, moderátoři ... Výhodou je také zamezení zapařování skel. Kvalitní jsou polykarbonátové čočky, které jsou lehčí, než běžný plast, odolnější proti nárazu a téměř zcela absorbují UV záření. Každé zlepšení ale něco stojí. Polovinu ceny brýlí dnes zahrnují právě skla. Ale protože chceme dobře vidět a současně také dobře vypadat, je to určitě výhodná investice. Díky moderním materiálům se brýle stávají zcela přirozenou součástí naší osobnosti a ani my, ani naše okolí je nevnímá jako cizí předmět. Lehké a pěkné brýle mohou nosit i lidé, kteří mají vysoký počet dioptrií. A kvalitní kontaktní čočky nejsou přepychem, dokonce, pokud chcete, vám umožní změnit barvu očí.

To, co však dělají brýle módním doplňkem, jsou rámy. Mohou nejen doplnit náš styl, ale také zcela změnit vzhled. Pro ženy, které chtějí nechat vyniknout některé rysy své tváře, jsou řešením patentní rámy skla nejrůznějších tvarů jsou drženy subtilními kovovými postranicemi. Ti z nás, kteří naopak upřednostňují výrazné rámy, mají opravdu z čeho vybírat. Je možné mít brýle nejen ke svému typu obličeje, ale dokonce ke každým šatům nebo na různé příležitosti - do společnosti, na sport, do zaměstnání.

I styly a materiály rámů jsou různé. Jemné oválné nebo kulaté rámy z lehkého kovu, často doplněné želvovinou nebo kostí, řadíme do tzv.. retro stylu. Klasický styl charakterizuje okázalá luxusní forma brýlí. Rámy bývají velmi dekorativní nebo naopak zcela nenápadné, vždy jsou však z dokonalého kovu. Za klasické ale můžeme považovat i brýle z barevných plastů, pokud mají výrazný a specifický design. Brýle s výtvarně pojatým designem zařazujeme do stylu impresionistického. Základním znakem jsou rámy z lehkých kovů výrazných barev a asymetrických tvarů. Vyhledávají je převážně vyhraněné osobnosti. A konečně styl Wood Look, který je ohlasem na ekologické aktivity ve světě. Vždy výrazné a výjimečné rámy jsou vyrobeny z ušlechtilého, jemně zpracovaného dřeva.

Brýle jsou dnes součástí sbírek mnoha módních návrhářů, jména jim propůjčili slavné osobnosti - Armani, Paloma Picasso, Sting. Nejlepší ohlas mají ale i přesto firmy s dlouhou tradicí výroby, například Silhouette, H. Julien a další. I u nás najdeme širokou nabídku značkových brýlí, ale i brýle levnější. Dobré brýle se dají pořídit již od 1000, - korun, pokud chcete brýle kvalitní, je třeba trochu připlatit, ceny se pohybují od dvou do sedmi tisíců korun. Ale lze také koupit opravdu luxusní a v každém ohledu nekonvenční brýle i za 100 000, - korun.