Jak vybrat kvalitní sluneční brýle?

Konečně se na nám na obloze ukazuje slunce pravidelně, jeho paprsky jsou ale stále agresivnější. Při ochraně zdraví před škodlivým zářením byste neměli chránit jen pokožku pravidelným natíráním, ale myslet byste měli ve stejné míře i na své oči. Ony si to totiž zaslouží.

Nejsou jen doplňkem
Brýle se nenosí jen jako módní doplněk, který vás udělá zajímavější a atraktivnější. V jarních a letních měsících, kdy jsou sluneční paprsky mnohem dotíravější, je potřeba oči před UV zářením chránit mnohem intenzivněji, než v průběhu zbytku roku (ačkoli ani tehdy péči o ně nemá být zanedbána). Vždyť přes ně přijímáme z okolí až kolem 90 procent podnětů, které člověk zachycuje.

Bez ochrany si v slunečních letních měsících můžeme dočasně, při extrémních podmínkách až natrvalo, poškodit sítnici a rohovku. Může to také urychlit proces tvorby šedého zákalu a doprovodným jevem je také zhoršené vidění a bolest hlavy.

Dejte si záležet na kvalitě
U levných kusů je možnost, že nebudou zcela vyhovovat požadavkům dostatečné kvality. Absolutní ochranu vám zaručí pouze brýle s kvalitním a čistým UV filtrem, který zadržuje UV záření A i B.

Někdy si ale jistí už nemusíte být ani u dražších modelů, především u těch, které si na značkové kusy pouze hrají. Dejte si je proto pro jistotu zkontrolovat v optice, kde vám přítomnost nebo absenci stoprocentního UV filtru buď potvrdí, nebo vyvrátí. Je to pro vaše zdraví.

Padělek horší než žádné brýle
Pokud si říkáte, že vám stačí dostatečně tmavé brýle, protože na nich nemůže být nic špatného, mýlíte se. Pokud neobsahují kvalitní filtr, více vám škodí, než prospívají. Mozku se totiž vysílá signál, že je v tmavém prostředí, proto rozšíří zorničky a do oka se (pokud brýle nemají filtr) dostane zrádné a nebezpečné sluneční záření. Tmavé brýle ano, ale jen se stoprocentním filtrem.

Důležitý je také tvar
Druhým kritériem při výběru brýlí, by měl být jejich tvar. Pokud vynecháme požadavek stylovosti, která je již snad pro milovníky brýlí samozřejmostí, tvar je důležitý i z toho hlediska, že chrání před vnikáním slunečního světla do oka. Pokud budou okraje daleko od hlavy, dostane se do oka i více záření, přestože brýle mají kvalitní skla.

Nezůstávejte u jediných
I když si říkáte, že to zní snobsky - mít několik brýlí - jde především o vaše zdraví. Tak jako když si koupíte boty, nekupujte si jen jedny a nenosíte stejné do práce, do divadla, i do lesa. Pokud vám záleží také na ladění brýlí s ostatním oblečením, dbejte, aby jejich výběr odpovídal i událostem na které je chcete využít. Čím více světla, tím více by měly brýle chránit oko. V pozdějších hodinách si například můžete dopřát i světlejší skla a jednodušší konstrukce.