Sluneční brýle - trendy

Před škodlivým vlivem UV paprsků bychom naše oči měli chránit po celý rok. A právě na jaře a v létě saháme po slunečních brýlích mnohem častěji. Pokud vám chybí nápad, nebo si chcete udělat přehled v nejnovějších módních trendech, nabízíme vám několik inspirací.

Kamufláž
Sluneční brýle zakrývající nejen oči, ale i značnou část obličeje již delší dobu trůní na špičce módních trendů. Nesestoupí z něj ani toto léto, a tak spokojeně můžete sáhnout po těch loňských. Pokud nejste jejich majitelkou, v každém případě byste si je měli pořídit.

Proč? Důvod je jednoduchý: působí tajemně a sexy. Bon Jovi to věděl už v osmdesátém pátém a dnes se na ně spoléhají i hvězdy jako Bono Vox, Jessica Simpson, či Lenny Kravitz. Trend se zde spojuje s funkčností, budete vypadat šik a vaše oči jsou bezkonkurenčně chráněny.

Chic á la Jackie O
Pokud kladete důraz více na eleganci než na módní výstřelky, brýle ve stylu "Jackie O" jsou pro vás jako stvořené. Působí trendově, ale zároveň vkusně a elegantně. Co se barvy týče, Jackie Onassis je sice nosila jen v neutrální černé, ale pokud máte chuť na trochu barvy, povolená je hnědá, bílá, fialová či vínová.

V leteckém stylu
Letecké brýle nejsou nejžhavější novinkou, ale módní jsou stále. V třicátých letech minulého století byly vyvinuty speciálně pro americké piloty a na módní scénu se dostali již zanedlouho poté.

Minimalistické
Na své si přijdou i minimalisté, kteří neradi vyčnívají z řady a dávají přednost jednoduchým ale zato kvalitním slunečním brýlím bez masivního rámu, či nejrůznějších detailových "výstřelků". Splňují účel a působí nenápadně a velmi konzervativně. Jsou vhodné zejména do práce, kde potřebujete působit seriózním dojmem.

Něco k "povinné výbavě" brýlí
Ať už si vyberete dražší designérské modely, nebo raději ušetříte a koupíte něco levnějšího, vždy je třeba zvážit účel, které mají sluneční brýle splňovat. Existují různé materiály, které jsou přizpůsobeny pro nejrůznější aktivity, a můžete tak předejít poškození či úplnému zničení nevhodným výběrem.

Velký pozor je třeba dát i na hodnotu UV filtru, protože nechceme jen dobře vypadat, ale také poskytnout ochranu našim očím. Obecně by však sluneční brýle měly blokovat minimálně 70% UVB a 60% UVA paprsků. Nejlepší ochranu svým očím však poskytnete výběrem brýlí, které blokují 98% UVA a zároveň i UVB paprsků.

Pokud chcete mít jistotu kvality, určitě navštívíte některou optiku. Pak už jen stačí v klidu čekat na jarní sluníčko.