Jak si zvolit správný rám brýlí?

Výběr rámu brýlí je důležitý nejen pro ty, co potřebují nosit brýle dioptrické. I my, se zdravýma očima sáhneme občas po brýlích jako po módním doplňku. Protože si však brýle nekupujeme každý druhý den, je třeba si umět vybrat ty správné.

Při výběru rámu brýlí platí několik pravidel. Pokud je dodržíte, brýle vám budou nejen dobře sloužit, ale vyzvednou i vaše přednosti a stanou se vynikajícím doplňkem pro každou příležitost.

Při rozhodování se musíte řídit tvarem své tváře a barevným typem. Asi budete zvažovat i finanční možnosti, ale berte v úvahu, že pokud potřebujete silnější dioptrie, kvůli kterým budou skla tlustší či těžší, musí je váš nový rám udržet.

Tvar brýlí vybírejte podle tvaru vašeho obličeje. Existuje několik základních typů obličeje, proto musíte zjistit, ke kterému patříte. Zkušený optik by už od pohledu měl vědět, které rámy by vám mohly sednout.

Tvář
Kulatá tvář má symetrické proporce. Délka a šířka obličeje jsou prakticky identické, proto by ji brýle měli o trochu zúžit a natáhnout. Nejvhodnější jsou obdélníkové nebo čtvercové rámy.

Oválná tvář je považována za ideální tvar, protože její proporce jsou v rovnováze. Rámy by měli mít jemně protáhlý, mandlový tvar. Lidé s podlouhlou tváří mají výraznou bradu, nebo nos. Aby vypadal kratší, rám by se měl jemně z horní strany zužovat. Stejně na spáncích může být kontrastnější. Trojúhelníková tvář vyžaduje více detailů na rámu a optický dojem vylepší i správně volené barvy.


Barvy
Při výběru barevnosti rámu je třeba dbát na to, zda jste studený nebo teplý barevný typ. Barev se bát nemusíte, pokud jste však konzervativní typ a hodí se vám kovové rámy, vyberte si je v barvě šperků, které nejčastěji nosíte. Při určování barevného typu posuzujte nejprve barvu pokožky, pak očí a nakonec vlasů.


Vybírejte si barvy které ladí s vaším barevným typem, nevolte kontrasty. Vždy je důležitější barevný odstín pokožky, protože je výraznější než barva očí. Na výběr rámu brýlí si vyhraďte dostatek času a posuzujte jej na denním přirozeném světle.