Sluneční brýle vybírejte k obličeji, zejména však kvalitní

I vaše tvář si zaslouží módní doplněk. Tento rok budete trendy, pokud vsadíte na brýle výrazných tvarů a veselých barev ve stylu 60. let.

Brýle by neměly sloužit jen jako módní doplněk. Musí chránit i váš zrak.

Při koupi brýlí se tentokrát můžete maximálně odvázat. V kurzu jsou totiž veselé a živé barvy, bláznivé tvary ve stylu šedesátých let a ani toto léto se velikost rámů nezmenšuje.

Měli byste však myslet i na to, jak co nejlépe ochránit své oči před škodlivým zářením.

I barva skel ovlivňuje ochranu očí. Nejvhodnější a nejpohodlnější pro oko jsou šedá hnědá a zelená skla.

Ukazatele kvality slunečních brýlí

Při koupi slunečních brýlí si všímejte:
čím vyšší je stupeň odrazu UV paprsků, tím vyšší je intenzita zbarvení brýlových čoček
při zkoušení brýlí by měl rám "sedět" na nose, netlačit za ušima na bočnicích, čím je bočnice širší, tím méně paprsků proniká do oka zboku, ale zároveň široké bočnice omezují zorné pole, což negativně vnímají lidé, kteří nejsou zvyklí na časté nošení brýlí, jakož i řidiči
vybrat si můžete z plastových nebo skleněných čoček, plastové jsou lehčí a lépe pohlcují sluneční záření, minerální skla jsou sice těžší, náchylnější na rozbití, ale odolnější proti poškrábání
UV filtr se stupněm 4 a 5 se nedoporučuje na běžné nošení v našich podmínkách, a zejména ne při jízdě, u takových brýlí dochází ke dvojnásobnému riziku: pokud si totiž nasadíte tmavé sluneční brýle, rozšíří se vám zornice v oku, čímž se zvýší průnik UV paprsků do oka, a pokud sklo nemá UV filtr, můžete si vážně poškodit zrak
brýle z ulice mohou mít potřebný filtr, ale nemůžete si to na místě ověřit, proto raději nakupujte v očních optikách, brýle v podobě ,,gradal", tedy navrchu brýlí tmavé zabarvení a u dolního okraje rámu až čiré, mohou někdy vyvolat pocit "plavání" a zkresleného obrazu
důležitá vlastnost brýlí je i polarizační složka, která potlačuje odlesky hladkých a vodorovných ploch

Ochrana před UV zářením

1. stupeň propouští 80 - 100% UV záření

slouží tedy pouze jako imageová skla a nemají žádnou ochrannou funkci

2. stupeň propouští 43 - 80%

3. stupeň propouští 13 - 43%

jsou ideální pro letní období v našich podmínkách

4. stupeň propouští 8 - 18%

5. stupeň propouští 3 - 8%

vhodné pro dlouhodobý pobyt na slunci, vysokohorskou turistiku

Které brýle se hodí k vaší tváři?

Podlouhlý obličej
Lidé s podlouhlou tváří mají obyčejně výraznou bradu nebo nos. Pokud chcete, aby vaše tvář vypadala víc symetricky, ideální je i pilotský tvar brýlí, který je nyní mimořádně trendy.

Hranatá tvář
Pro tyto typy volíme oválné rámy, které jemně zakryjí dolní část obličeje. Abychom obličej opticky zkrátily, vybíráme kulaté, hluboké rámy, nebo rámy s výraznými horizontálními liniemi.

Kulatá tvář
Pro kulaté, typicky buclaté tvářičky se určitě nehodí kulaté rámy, které by jen zdůrazňovaly obrysy. Ideální jsou rámy, které opticky obličej prodlouží a zúží. Volte proto hranatější rámy.

Oválná tvář
Ženy s oválnou tváří mají velké štěstí, protože se k nim hodí všechny typy brýlí. Tento typ je považován za ideální. Stačí, pokud si vyberete rámy širší než obličej, které jej takto opticky zmenšují.