Jak se správně starat o sluneční brýle?

Sluneční brýle jsou nezbytnou součástí letní výbavy každé dámy.

Chrání zrak před přímým světlem i nebezpečným ultrafialovým zářením a zároveň podtrhují náš image a dotvářejí osobitý styl nositelky.

Víte však, jak byste se měli správně starat o sluneční brýle, aby vám sloužily co nejdéle a nejkvalitněji?

Zásada č.. 1: Buď na očích nebo v pouzdře
Kvalitní brýle potřebují kvalitní péči. A jejím základem je správná úschova. Sluneční brýle by se neměly povalovat jen tak volně v kabelce - jiné předměty (klíče, pera, kosmetika) v ní totiž velmi snadno poškrábou skla či rámy. Zároveň může tlak těžších předmětů, například pokud nosíte ve vaší XXL kožené tašce i šanony z práce deformovat tvar brýlí. Nezanedbávejte správné uložení vaší ozdoby očí. A platí to stejně jak pro brýle sluneční tak pro dioptrické (které navíc častěji disponují jemným rámem).

Zásada č.. 2: Nedrhněte si brýle čističem na obrazovku laptopu či okna
Řeknete si, funguje to na vaší zaprášené obrazovce, proč by nemělo i na brýlích. Jenže, tady už není řeč jen o vašich brýlích, ale i očích. Látky, které obsahují čističe na obrazovky počítačů, mohou škodit vašemu zraku. Pokud byste chtěli ošetřit své brýle například tradiční "okenou", riskujete, že si poškodíte barevnost rámu či dokonce monogram nebo značku.

Zásada č.. 3: Brýle si neutíráme ani do trička či košile
Je to takříkajíc běžná věc. Zejména v letních dnech, sedíc na terase, si přeleštíte vaše sluneční brýle, abyste měli lepší přehled v okolí. Jenže, umělá vlákna v šatstvu, pokud jde například o tričko s příměsí lycry či elastanu, také škodí brýlím. Abrazivní materiály mohou poškrábat sklo a poškodit anti-reflexní vrstvu.

Zásada č.. 4: Vždy oběma rukama
Může to znít směšně, ale pokud si brýle dáváte z tváře dolů, vždy to dělejte oběma rukama. Pokud je skládáte jen jednou, hrozí, že časem způsobíte disproporci tvaru či to, jak brýle sedí na uších.

Zásada č.. 5: Na palubní desce v největším teple? Ani náhodou
Nikdy nenechávejte sluneční brýle položené na palubní desce vašeho automobilu, pokud je venku horko a vy se chystáte odejít na více než pět minut. Horko, ve vašem automobilu je ještě větší než venku a může poškodit ochranné vrstvy skel a občas dokonce i tvar brýlí. Například u plastových skel je nutné držet brýle daleko od tepelných zdrojů o rozpáleném automobilu ani nemluvě.

A rada na závěr:
Pokud si chcete očistit sluneční brýle a nemáte u sebe speciální hadřík nebo přípravek na čištění, zkuste to se starou dobrou vodou. Brýle omyjte teplou vodou v umyvadle a na skla naneste trošku mýdla na ruce. Jemná čistící látka zlikviduje špínu a bakterie, mýdlo můžete bříškem prstu jemně rozpěnit. Následně znovu opláchněte a otřete papírovou utěrkou.